SPÖ?

Dagens fråga! (rättare sagt veckans fråga)


Det finns säkert många av er där ute som rider, och använder spö. Man brukar få frågor ganska ofta från personer som inte rider (eller kan något om hästar) som lyder: varför slår ni hästarna med spön?
Och varje gång försöker jag förklara hur det ligger till (vilket är ganska svårt)
Men vad tycker ni? är de okej att använda spön? Vad säger ni till personer som inte rider? När använder ni spö? Varför använder ni spön?

SORRY

Jag börjar ångra att jag gav mig in i detta. Jag kommer aldrig klara att blogga varje dag och hela tiden ha massa att skriva om. Det är lite tråkigt faktiskt eftersom jag älskar att skriva saker. Det är det bästa som finns. Men sen måste man ha orken också. Därför måste ni också ha orken, genom att kommentera.

Vi ser hur det fungerar att blogga lite då & då. Annars kommer det nog inte finnas en stigbygel blogg mer "/

DÅLIG UPDATE!

Jag vet att det är dålig update. Har ganska mycket just nu och försöker prioritera viktigare saker i första hand!
Det kommer snart komma mycket mer update. Men sålänge ingen kommenterar finns det ingen "vilja" att blogga.
Men take care my ladies! :*

DAGENS FRÅGA

Av vilka skäl ser ni ner på andra ryttare?
ser ni ner på de som inte har märkes utrustning. ser ni ner på de som rider dåligt. ser ni ner på de som behandlar hästen dåligt. När känner ni att andra ser ner på er, och varför tror ni dom gör de?
Skriv allt ni tycker. Precis allt som poppar upp i huvudet. Och som vanligt, skriv varför ni tycker så.

PUTSA UTRUSTNING

Som vanligt är ni bäst och kommenterar! Så nu kommer en liten update!

Postat av: Sätilaryttaren Emma- Stolt varmblodsägare =)

träns och ev. brösta efter varje gång
sadel lite då och då.
skor lite då och då, behövs oftare ;D xD

2010-08-18 @ 19:32:07
URL: http://satilaryttaren.blogg.se/

Postat av: frida

Pinsamt men jag är riktigt dålig på att smörja utrustningen... tyvärr! Men det går i perioder faktiskt, ibland smörjer jag ALLT flera ggr i veckan och ibland vääääääldigt sällan.
Det har helt klart med min lathet att göra, haha. Men jag är nog bäst på att hålla efter tränsen och sämst på ridstövlarna. Vet inte varför, stövlarna är ju faktiskt enklast ^^

2010-08-19 @ 16:12:38
URL: http://kissemjau.blogg.se/

Postat av: L

Jag är riktigt dålig på att putsa! Har aldrig tid, eller jag tar mig aldrig tid. Men så fint det blir när man gör det!
Ska nu försöka göra det bättre, till hösten nu när det blir dåligt väder så förstörs ju lädret väldigt lätt. Bättre och ta det till en vana och smörja in det varje dag och sedan grov en gång i veckan. Vad mycket lättare allt skulle vara då!! :)

2010-08-19 @ 21:36:57
URL: http://linneaborgstrom.blogg.se/

Postat av: Rebeccah ((:

Jag putsar minst en gång i veckan men egentligen tycker jag att jag ska göra det varannan dag men det hinner jag aldrig. Hur mkt putsar du ^^?

2010-08-19 @ 22:14:21
URL: http://sryttarna.blogg.se/rebeccah


Ja, det var verkligen intressant att läsa detta! (även om det handlade om putsning!)
I slutet fick jag frågan, hur mycket jag putsar.. Och jag kan faktist inte ge er ett rättvist svar, eftersom jag inte äger en egen häst. Men mina stövlar & skor putsar jag såfort dom ser alldeles för smutsiga ut, eftersom jag är perfektionist så måste dom vara snygga jämt ;)
Jag tycker att man borde putsa sakerna efter varje ridning, för det borde man ju göra egentligen. Men detta betyder verkligen inte att jag själv skulle orka (eller hinna) göra det. Eller hinna vet jag inte riktigt, eftersom en snabb putsning bara tar några minuter. Men det svåraste är ju att få tummen ur röven och göra det. Eller hur? ;)

DAGENS FRÅGA

Hur ofta putsar ni sadel, träns och tillexempel ridstövlar?
och hur ofta tycker ni att ni borde putsa. varför putsar ni eller putsar inte ofta? osv, skriv allt ni kommer på! :)


MÄRKES UTRUSTNING?

Ett stort förlåt till att jag inte uppdaterade igår, kom mycket annat i mellan tyvärr!
Men nu lägger jag upp era ur-bra kommentarer och skiver en egen liten åsikt om märkes utrustning!

Postat av: frida

Märket gör ju som sagt inte hästen även om det är snyggt! Så jag är lite kluven på den biten, jag använder ju en hel del märkesutrustning men jag skulle väl egentligen kunna använda utrustning utan märke för det är ju inget som säger att dom inte fungerar lika bra :-) Men jag skulle aldrig (som ovan sa) se ner på någon som inte har märkesutrustning etc.

2010-08-17 @ 21:17:23
URL: http://kissemjau.blogg.se/

Postat av: Sara Jansson

För mej är det en stor del ändå. Visst är det inte så viktigt egentligen men jag tycker det är kul att shoppa hästsaker och att få "visa upp" mej och hästarna lite extra när man är på tävlingar. Men jag skulle aldrig se ner på någon som inte har märkesutrustning eller så.. Man blir inte bättre av dyr utrustning men man kanske känner sej lite snyggare ;) plus att det oftare är lite bättre kvalite på utrustningen.

2010-08-17 @ 19:14:29
URL: http://gotlandsryttaren.blogg.se/

Postat av: Sätilaryttaren Emma- Stolt varmblodsägare =)

jag bryr mig inte om märken så :P Det är liksom inte märket som gör hästen =) Men visst de är ruskigt snyggt, men jag köper det som är snyggt och inte allt för dyrt ;D

2010-08-17 @ 11:43:21
URL: http://satilaryttaren.blogg.se/

Postat av: L

Jag tkr de är snyggt med märkeskläder, men hade jag inte varit aktiv tävlingsmänniska o ha egen häst hade jag nog inte brytt mig! Vissa drömmer o ha egen häst istället för ha märkesgrejor. Sen är de grymt snyggt, men då ska de synas oxå!!!

2010-08-16 @ 23:54:51
URL: http://linneaborgstrom.blogg.se/

Ni hade själva vääldigt bra åsikter, och ni har i stort ett samma åsikt!
Jag tycker att märke inte har någonting med "duktighet", hållbarhet eller skönhet. Jo visst, vissa märkes grejer håller bra, men när vi säger att dom håller bättre än andra, vad jämför vi då med? Ni kan ju inte jämföra en sadel med märke för 40.000 och en sadel utan märke för 10.000, eftersom de inte ens kan ge samma kvallité prismässigt?

take care:*

DAGENS FRÅGA

Hur viktigt tycker ni att det är att ha märkes kläder & utrustning till er och era hästar?
Säg gärna varför ni tycker som ni tycker ;))





VS


NY HEADER

Nu har jag skaffat en enkel, men snygg header!
tack till www.linneaborgstrom.blogg.se och min pojkvän!
Vi hörs imorgon!

DAGENS FRÅGA

Vad tycker ni är viktigaste "grenen" i ridning?
Ni får bara välja en, för alla vet ju att liten dos av allt är bästa blandningen! :) Skriv gärna varför också!
Exempel är hoppning, dressyr, terräng eller andra saker ni kan komma på!





PESSOA-BETT?

Nu kommer det ett inlägg om mina åsikter om pessoa-bett! Men först upp, alla era åsikter!

Postat av: L

Jag tycker som ovanstående Emma här.
Att pessoabett kan användas och det ska användas på rätt sätt. Sen eftersom det bli dubbla effekter så att säga är det bättre att rida på annat bett och lära hästen att tar man i tyglen betyder det broms, det skall inte ett skarpt bett göra. Jag själv är nu mera emot skarpa bett. Jag är ofta ute på hopptävlingar och ser unga ryttare på "pigga" ponnier som rider, hoppar fram tex och då har ett skarpt bett bara att hästen stannar pga det skarpa bettet. Då tycker jag att man ska lära sig rida på hästen först och "uppfostra" den att kunna rida på vanligt bett. Sen är det också bra att variera olika bett och inte rida på samma bett hela tiden, hästen blir oftast hård i munnen om man rider på samma bett.
Så byt bett med jämna mellanrum och tänk på vilket bett som passar din häst, det ska inte se häftigt och se ut som hästen är het. Jag tycker det är coolare om hästen ser het ut och man kan rida den på vanligt tränsbett!

URL: http://linneaborgstrom.blogg.se/

Postat av: ellen a

ja jag tycker det e okej om man kan rida m det :D

URL: http://ponnyskutt.blogg.se/

Postat av: Emma

Hej! Jag tycker att pessoabett är helt okej så länge man vet att det är ett ganska skarpt bett. När jag var mindre och hade en pigg liten c-ponny så red jag på det varje dag, och pga hävstångseffekten som blir så samlades massa lös hud upp framför hennes baktänder. Det bildades som en liten bula framför tanden som ledde till inflammation. Detta var enligt veterinären vanligt hos dressyrhästar som reds på kandar och han tyckte att vi skulle operera. Men efter att vi ridit i x antal veckor på hackamore försvann den lilla bulan och hon blev helt återställd. Så jag tycker man kan rida med pessoa då och då men inte varje dag. Tror också att de kan vara bra att variera styrkan på bettet så det inte alltid sitter på samma styrka. Hävstångsbett kan vara bra många gånger tycker jag som ex. när man hoppar, om hästen drar iväg får man mer hjälp av ett hävstångsbett och kan på så vis lägga på mer ben och få en vettigare anridning på hindret. Istället för att bara sitta och dra i munnen med ett vanligt bett. Men sen tror jag inte man ska rida med det varje dag, vilket jag tror kan leda till en häst med okänslig mun och stela sidor då de ofta är svårt att ställa igenom en häst som har någon form av hävstångsbett :) Så tycker jag iallafall :)

URL: http://egulding.blogg.se/

Postat av: Sara Jansson

Precis som med sporrarna så blir det så pass skarpt som den rider med det gör det. Vissa hästar går faktiskt bäst på det och trivs med det. Det finns ju fler bett med hävstång som dårå ger "dubbla budskap" men som ingen reagerar på? Sätt på en kedja eller rem eller nåt så blir det ju inga dubbla budskap..? Jag använder det inte själv men jag överreagerar inte på alla andra som använder det.. Deras val (så länge dom inte skadar hästen så :))

URL: http://gotlandsryttaren.blogg.se/

Postat av: fredrika

Pessoabett är grymt frustrerande för hästen. Samtidigt som det drar upp huvudet geneom bettet så trycker det ner nacken med nackstycket. Alltså dubbla budskap! Visst går många hästar "bra" med det men även om hästen går "bra" med det så betyder inte det att hästen trivs bra. Skulle aldrig rida min häst på pessoa!

URL: http://fredrikawallstrom.blogg.se/


Jag tycker själv att pessoa-bett är fel! Man ska kunna rida sin häst utan att använda ett sånthär bett. Som många av er nämner ger bettet hästen två olika budskap. Både att den ska höja huvudet och sänka det. Dock kan man använda det då och då. Men tycker verkligen inte att man ska rida med det jämt och helst inte alls om man kan slippa!

take care:*

SVAR

Nu kommer det lite svar från frågestunden!

Varför ingen header?
Detta har jag faktiskt skrivit på min blogg innan, men det är så att jag inte kan göra någon..
Är målet att du vill ha många besökare eller några med bra åsikter? Jag vill hellre ha få besökare som verkligen anstränger sig och skriver sin åsikt på mina frågor, än massa besökare som aldrig kommenterar!
Vad är din blogg unik för? Jag vet inte faktiskt, kanske unikt att ha en dagens fråga som alltid är om hästar?
Kommer du ha tävlingar eller liknande? Inte så man kan vinna saker, men kanske att man blir reklamerad osv.
Vad kommer hända härnext på bloggen? Jag hoppas att jag får till en snygg design och header. Så jag hoppas att det är det som händer inom kort!
Har du något mål med bloggen? Mitt mål just nu är nog att få besökare som återkommer!
Vad är det som är så kul med att blogga? Att skriva! Helt klart. Och att få diskutera saker med andra!
Varför började du blogga? Läste så många bloggar, och tänkte på att starta en egen i flera månader eftersom det verkade så kul!



Det var alla frågor för den här gången. Hoppas ni fick tillräckligt med svar på varje fråga!
Take care:*


STÖVLAR

Kom nyss hem med ett par nya stövlar.
Nu har jag allt jag behöver till fötterna! Ett par läder-ridstövlar, ett par gummi-ridstövlar, ett par vinter-ridstövlar, 2 par ridskor & 2 par chaps!
vad tycker ni är skönast att rida i?



snygga?

TILLBAKA SENARE

Snart drar jag mig till hööks och kollar på ett par ridstövlar!
Men senare i eftermiddag kommer det upp inlägg om både min åsikt om pessoabett, svar på frågestunden och en ny dagens fråga. Så håll utkik!

take care:*

FRÅGESTUND

Jag har inte många besökare.. (fast jag har ju bara haft bloggen i 2 dagar)

Ändå tänkte jag ha en frågestund. När jag fått lite frågor att svara på så kommer jag svara. Jag svarar på varenda fråga, förutom sådanna jag tycker är för personliga.

Btw, någon som skulle vilja länka mig på sin blogg? (de man ger får man alltid tillbaka på ett eller annat sätt, tänk på de) ;)



DAGENS FRÅGA

Är Pessoa bett okej?
är det bra att ha? är det elakt att ha? är det upp till hästen?
Skriv precis vad du tycker, det är de vi andra vill läsa! :D


SPORRAR

Igår var dagens fråga angående sporrar. Här kommer de som gav sin åsikt angående det!

Postat av: EnAnnanTyp

Jag ahr inte själv erfarenhet av detta, så jag vet inte om jag direkt har någon åsikt...
Men enligt mig tror jag inte att alla behandlar sina hästar illa med sporrar. Visserligen ska man inte banka för allt man är värd, men alla som använder sporrar kanske inte gör det...


Detta är min åsikt, men som sagt - jag vet inte riktigt
.

Postat av: fredrika

Sporrar är helt klart okej! Jag själv använder inte sporrar utan tycker att man BORDE lära hästen att lyda en utan dem. Men tycker ändå inte det är fel att använda dem, så länge man inte sparkar sönder hästarna i sidorna så.

2010-08-14 @ 16:38:49
URL: http://fredrikawallstrom.blogg.se/


Jag vill börja med att tacka er, för att ni tog er tid att kommentera!
Jag tycker att båda två har rätt. Jag tycker att sporrar ska användas, då man tycker att det behövs. En metod jag gillar är att ha sporrar där man vet att svar på hjälperna är extra viktigt. Ett exempel är till exempel om hästen är ganska "död" i sidorna, och faktiskt inte lyssnar så bra på skänklarna. Rid då utan sporrar på träning, i skogen osv. Sen om du tävlar använd då sporrarna, vilket kommer resultera i att hästen då lyder förvånansvärt bättre!
Men sporrar ska aldrig användas som straff eller användas på ett olämpligt sätt!

Detta är bara min egen åsikt, och alla har vi olika åsikter!
take care :*


Glöm inte andvända rätt längd på sporrarna!

 


KORTIS

Slänger in en snabbis bara för att tala om att jag försöker tänka ut en passande design. (och lära mig hur man gör designer!)
om någon vill hjälpa till, är det bara att säga till.
inte för att det är så troligt kanske? ni har väl fullt upp med era egna bloggar? ;)

DAGENS FRÅGA

Är sporrar okej?

Detta är en fråga, som jag tror kan göra personer upprörda. Eftersom vi alla är olika tolkar vi säkert även saker olika. Men nu vill jag höra, vad tycker ni? Kommentera, och gärna långa svar, eftersom jag sedan kommer lägga upp alla kommentarer som har olika åskiter, och sedan skriva vad jag tycker!

kunniga som okunniga, skriv vad ni tycker!

STIGA UPP I SADELN

Allt är nytt.
Läskigt, jag känner mig liten och väldigt oefaren. Kanske är det precis som att stiga upp i sadeln, för första gången?
Jag vet inte vart jag vill komma, inte än. Jag vet bara att det finns hundratals personer som gärna läser om hästar.
Eftersom det är mitt intresse, så tänker jag skriva om det.
Det finns säkert även hundratals som inte vill läsa om hästar, men då är det bara att lämna bloggen.
Jag tänker ge bloggen ett försök, eller två. Jag ska försöka fixa en snygg design, och få några besökare.

Det är säkert jättesvårt att skriva en intressant blogg, speciellt för mig. För jag är inte speciellt intressant. Fast kanske kan ett gemensamt intresse göra bloggen intressant? Men, det viktigaste för mig är att ni skriver. Ni kan skriva precis vad ni tycker, för det är det jag vill veta.

take care!

RSS 2.0